Vårt mousserande vin kommer från Colmant Cap Classique & Champagne som har sitt vineri i Franschoek, Sydafrika. Gården startades 2005 av belgaren Jean-Philippe Colmant. Han har en stor kärlek till Champagne och har valt att enbart fokusera på att producera mindre kvantiteter av mousserande vin av hög kvalitet. Vineriet importerar även champagne till Sydafrika. Colmant odlar sina druvor i tre olika geografiska delar; Franschoek, Robertson och Elgin. Detta för att få optimal jordmån och klimat för de olika druvorna. I huvudsak är det Chardonnay och Pinot Noir i deras viner.
I Sydafrika omnämns mousserande vin MCC – Method Cap Classique, vilket är samma sak som traditionell metod för mousserande vin. Denna metod ställer höga produktionskrav och grundkraven är framförallt att vinet ska genomgå två jäsningar. Den första jäsningen syftar till att omvandla druvmustens socker till alkohol. Därefter måste andra jäsningen ske på flaska efter tillsättning av jäst och druvmust. Under den andra jäsningen skapas den kolsyra som ger bubblorna, även kallat moussen. När jäsningen är klar ska vinet ligga orört en längre tid med jästfällningen (restprodukten från jäsningen) i flaskan för att ge det mousserande vinet mer karaktär. Detta brukar ofta nämnas i doft och smak som brödighet, kex eller brioche. I slutfasen kräver den traditionella metoden (MCC) att korken avlägsnas och jästfällningen skjuts ut av trycket och efter viss hushemlig tillsättning av dosage så försluts den färdiga flaskan med kork och grimma. En standardchampagne ligger 12 månader på jästfällningen och en årgångschampagne ska ligga minst 36 månader. Vår Colmant Brut Reserve Non-Vintage har legat över 30 månader på jästfällningen. Läs mer om vårt mousserande vin från Colmant under fliken Våra viner.
Besök gärna producentens hemsida på länken Colmant.