Vår stora samarbetspartner Slanghoek Cellar är ett kooperativ av flera vinfarmare som alla är delägare i vinkällaren. Samtliga farmare odlar sina druvor i en dal innanför de välkända vindistrikten Stellenbosch och Paarl. Ett längsgående bergsmassiv skiljer distrikten åt och i Slanghoek Valley råder lite andra förutsättningar för vinodling. Dalen ligger på 800 meters höjd över havet och på vintern ligger det snö på bergstopparna. Den högre höjden och inklämningen mellan bergen medför ett gynnsamt vinodlingsklimat. Våren är lång och sval, medan sommaren är varm och torr med svala nätter. Kombinationen av värmen och de svala nätterna ger druvorna en långsam mognad och följaktligen en välbalanserad syra. Den totala odlingsarealen har en tydlig övervikt på gröna druvor.
Vinerna passar ett brett spektrum av mat. I det sydafrikanska köket finns en stor bredd i matkulturen med inriktning på både kött av olika slag, men även mycket fisk och skaldjur. De röda vinerna från Slanghoek kompletterar utmärkt olika grill- och kötträtter. Sydafrikas egen druva Pinotage passar utmärkt till vilt. De vita vinerna gör sig utmärkt till pastarätter, kyckling och fisk. Läs mer om de specifika vinerna under fliken Våra viner.
I Slanghoek Valley har det odlats vindruvor sedan mitten av 1800-talet och många gårdar är nedärvda i flera generationer. Stoltheten och engagemanget hos dalens invånare är stort och de är måna om kvalitet. Slanghoek Cellar är en av två wards (snäv ursprungsskyddad kvalitetsbeteckning) i vindistriktet Breedekloof. De är också anslutna till WIETA, som är en sydafrikansk organisation som arbetar för att vinodlarna ska ha ett etiskt gott förhållningssätt gentemot arbetarna. Besök gärna producentens hemsida på länken Slanghoek Cellar.
Slanghoeks viner är veganvänliga.